Aflat la aproximativ 30 km de Municipiul Lugoj, județul Timiș traseul până la lac (45°45’32″N 22°08’45″E) din oraș poate fi parcurs în 36 min (35,0 km) prin DN68A/E673 și DJ681A.
Mărginit de un baraj din anrocamente și beton ce poate stăvili un volum de apă de aproximativ 50 mil. m3, lacul are ca și sursă de alimentare râul Munișel și râul Hăuzeasca. Ca și utilitate, lacul reprezintă o sursă suplimentară de apă pentru Municipiul Timișoara aflat la aproximativ 100 km, o sursă de energie electrică, apele sale învârt turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW precum și o oază de verdeață, aer curat și voie bună pentru cei care doresc să se bucure de pădurile din proximitate și de întregul pachet oferit de înot, pescuit, natație precum și vizite la bisericile din lemn din zonă.
Am vizitat lacul la mijlocul lunii februarie, 2024, pe lac erau păsări de tot felul și bărci cu pescari plini de speranță. Pe lac nu era formată nicio pojghiță de gheață ce mă face să cred că temperatura apei este una ridicată pe timpul verii. Oferta de cazare este mică, malurile lacului fiind sufocate de case, căsuțe, viluțe proprietate personală, tipic stilului românesc, dar cred că pe timpul verii se poate campa cu cortul.
Apa este limpede, zona pare a avea un anumit nivel de curățenie, nu știu cum este în plin sezon când zona reprezintă un spațiu de fugă al locuitorilor din Timișoara și Lugoj copleșiți de zăpușeala orașelor.
Dacă sunteți în trecere prin zonă merită vizitat!
PER
Sursa coloanei sonore:Youtube,Nebular Focus – Dan Henig