Se definește ca aptitudinea unui sistem artificial de a imita inteligența umană în vederea îndeplinirii de obiective. Acestea au capacități evolutive și adaptive pot anticipa viitoare acțiuni având autonomie.
În prezent IA există sub două forme, software și încorporată, prima este folosită cel mai mult în prezent pentru identificare și căutare (facială, vocală, imagini, sunete, cuvinte, etc), a doua o regăsim în mașini autonome, drone și roboți. Din descrierea de mai sus se anticipează și rolul acestora în societatea umană.
IA reprezintă un pericol pentru specia umană?
La momentul actual IA este într-o fază incipientă de dezvoltare. Funcțiile ce le poate executa sunt limitate dar foarte folositoare, depășind capacitatea omului. Dar aceste obiective sunt oarecum inedite nefiind realizate de om până în prezent, astfel că, într-o analiză privind înlocuirea omului de către AI și pierderea locurilor de muncă de către acesta, este discutabilă. Avea până în prezent un om joburi de recunoaștere facială, de imagini, de voci, de sunete? Nu, astfel că, IA din această perspectivă nu trimite pe nimeni în șomaj. În schimb din perspectiva IA încorporată, aici situația se schimbă, mașinile autonome nu vor mai avea nevoie de șoferi, dronele vor înlocui firmele de curierat, piloții vor dispărea, munca brută va fi înlocuită de roboți, etc. Dar toate acestea nu sunt cu adevărat amenințări ale speciei umane, omul se va adapta.
Amenințarea de tip Armaghedon poate fi o amenințare serioasă?
Omul va trebui să aibă capacitatea de a introduce legi clare privind folosirea IA, va trebui să implementeze acesteia ”auto întrerupătoare de siguranță” (auto safety switches) ce se vor putea declanșa în situații de pericol.
De fapt, singura amenințare a speciei umane este chiar omul însuși.
IA este indispensabilă dezvoltării speciei umane!
Societatea umană a ajuns la un moment de cotitură. Trecând prin sclavagism, feudalism, capitalism, național – socialism, comunism, omul și-a demonstrat că toate aceste forme ale societății sunt falimentare, toate acestea fiind invențiile lui.
Încotro ne îndreptăm? Ce este de făcut? Unde greșim?
Plecând de la ipoteza că omul în ansamblul universalității sale nu se va schimba, adică va fi tot lacom, hain, lipsit de compasiune, lipsit de umanitate, lipsit de viziune privind bunăstarea universală, distructiv, singura soluție este izolarea entităților. Imaginați-vă că entități umane vor fi unici proprietari ai sistemelor solare, cu cât mai mult cu atât mai bine, cu cât mai departe cu atât mai bine. Vor avea suficiente bogății încât să nu declanșeze războaie, vor fi suficient de departe unii de alții încât să nu interacționeze prea des pentru a nu izbucni animozități. Va înceta exploatarea omului, va înceta vărsarea de sânge… toți vor avea mai mult decât suficient…
Toate acestea nu se vor putea îndeplini fără IA!
Zborul spațial pentru cucerirea noilor lumi, a noilor sisteme solare, nu se va putea realiza decât de către navete ce vor fi conduse de IA. Terraformarea noilor planete, viitoarele case, nu se va putea realiza fără armata de roboți ce vor munci pentru realizarea ambientului propice vieții și pentru resursele necesare.
IA va fi eliberatorul speciei umane… de specia umană.
PER
Sursa coloanei sonore: Youtube, Desert Planet – Quincas Moreira