Situat în mărginimea localității Simeria din jud. Hunedoara, Parcul Dendrologic Simeria este o oază de liniște și frumusețe. Arealul mărginit de malul Mureșului este atestat în documente încă din anul 1763 fiind inițiat prin amenajări ale diverselor specii de plante, arbori, arbuști, tufe, etc, într-un stil romantic cu influențe din grădinile englezești.
Spațiul a fost deținut de mai multe familii nobiliare maghiare care de-a lungul timpului l-au îmbogățit cu specii de plante autohtone dar și exotice. În perioada imediat următoare instaurării regimului comunist în România, parcul naționalizat devine Stațiune de cercetare și mai târziu primește titulatura de “Monument al naturii”. Guvernul comunist investește în acest minunat spațiu, multiplicându-se de peste 10 ori numărul exemplarelor existente, crescând și suprafața deținută.
Zona abundă în plante românești din toate zonele țării dar și din alte părți ale lumii, formând alei și poienițe, pâlcuri de arbori și aglomerări de arbuști dar și copaci falnici, giganți ce domină prin măreția lor spațiul și timpul.
Iazurile găzduiesc frumoase exemplare de pești precum și minunați nuferi în diverse culori.
Trilul păsărilor ce sălășluiesc printre plante și pe crengile frumoșilor copaci întregesc lumea de basm din acest areal.
Multitudinea speciilor de plante, pentru ochiul unui ignorant lasă impresia unei dezordini, dar tocmai acesta este haosul primordial oferit de natura virgină.
Îmi permit să sugerez dascălilor din întreaga Românie, ce predau Botanica (dacă mai există o astfel de materie în școli), să nu ignore acest minunat spațiu, să organizeze vizite împreună cu elevii lor pentru a vedea aceste plante minunate.
Mi-aș dori ca ONG-uri dedicate să identifice zone de interes pentru a susține prin activitățile lor Parcul Dendrologic Simeria.
Nu evitați să mergeți să vizionați aceste frumoase plante, o plimbare cu iz romantic în umbra arborilor seculari vă poate schimba viața…
PER
Sursa coloanei sonore: Youtube,W. A. Mozart, Symphony No.38 in D major – A Far Cry