Pornind pe un traseu, mediu ca dificulate, având ca punct de plecare comuna Sasca Română, din județul Caraș-Severin, cu o elevație de 455 m, după 10 km am avut ca punct terminus Poiana lui Vogiun din Cheile Nerei.
Drumul a fost străbătut la pas vioi sub un soare arzător la o temperatură ce depășea 42 gr. Celsius. A fost foarte importantă cantitatea de apă de băut ce am luat-o la drum, temperatura mare și urcușul continu deshidratându-mă constant, consumul de energie fiind destul de însemnat. Undeva la mijlocul distanței parcurse am identificat un izvor cu apă potabilă ce a fost de un real ajutor. Traseul se parcurge în aproximativ 3 ore, pe un drum de căruță destul de incomod. Este foarte importantă încălțămintea folosită pentru drumeție, recomand folosirea unor ghete usoare cu o talpă cu aderență foarte bună, pantalon lung specific drumețiilor.
Rând pe rând am trecut de Podul vechi roman de Valea Camenița, Livezile Cărbunarilor, Pădurea de fagi, ajungînd în gura Cheilor Nerei.
Am parcurs acest traseu într-o liniște atemporală, întreruptă din cînd în cand de zgomotul pietrelor antrenate de pașii mei și al vântului…
Sălbăticia locurilor mi-a purtat gândul spre asprimea vremurilor de altă dată.
Ajuns la malul apei am admirat limpezimea acesteia și am constatat lipsa nefirească a sălbăticiunilor. Într-un loc atât de izolat să nu percepi zgomotul produs de mișcarea faunei nu are decât o singură explicație… vânatul excesiv și ilegal.
Recomand astfel de drumeții epuizante fizic dar reconfortante psihic…
Locuri minunate, aveți grijă de ele!
PER