Sari la conținut

CÂND VA LOVI TSUNAMI-UL FINANCIAR?

Silicon Valley Bank și-a anunțat falimentul vineri, 10 martie 2023, fiind cel mai răsunător dezastru bancar de la Criza financiară din 2008. Sistemul bancar american a pierdut peste 100 miliarde de dolari din valoarea de piață în 48 de ore, iar băncile europene peste 50 miliarde de dolari. Situația nu s-a stabilizat, este știut faptul că factorul psihologic, panica, este foarte importantă în luarea deciziilor, actorii din piață având încă proaspăt în minte istoria Crizei financiare din 2008.
Începând cu săptămâna viitoare se poate declanșa ”măcelul”, Departamentul Trezoreriei al SUA este atent la o eventuală răspândire ”epidemică” a fenomenului către bănci mici sau mijlocii, acestea fiind cele mai expuse dar cu o cotă de piață semnificativă.
Încărcarea cu titluri de trezorerie cu scadență lungă și cu risc aparent scăzut de către Silicon Valley Bank, la momentul când ratele dobânzilor erau spre zero, continuată de creșterea ratelor dobânzilor de către Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, este principalul factor al falimentului.
Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii ca și băncile naționale europene au apelat la această strategie pentru a combate inflația din ce în ce mai mare din ultimii ani.
Principala cauză a inflației este isteria maximizării profiturilor, lăcomia afaceriștilor, iar cei expuși inflației sunt cei cu venituri mici.
America este în recesiune, Europa este în recesiune.
Consecințele celor expuse mai sus sunt creșterea numărului falimentelor, creșterea șomajului, scăderea veniturilor.
Toate acestea se definesc ca o criză financiară.
Cât de distructivă va fi această criză?
… o vom simții cu toții!

PER

Sursa coloanei sonore: YouTube,studio.youtube.com – Hopeless – Jimena Contreras

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *